Kernetal 2024

Rugbrød fylder godt i madpakken, mindre godt i udskolingen

Både inden for hjemmets fire vægge og ikke mindst i madpakken kan forældre være med til at fremme sunde madvaner. Rugbrød har længe spillet hovedrollen i de danske mad­pakker, og selvom KERNEDATA viser, at børn og unges hverdagsfrokost stadig byder på rugbrød i 3,5 ud af 5 madpakker i gennemsnit, så falder mængden med alderen. Det er især i udskolingen og efter udskoling, at vi ser en markant ændring, og selvom det ikke er overraskende, at unge mennesker bryder vaner, så ved vi, hvor vigtig en god kost er. Både for sundheden, men også indlæring.

1 ud af 4 af de børn, der får rugbrød i mindre end halvdelen af deres madpakker, anser ifølge KERNEDATA rugbrød som kedeligt. Dette understreger, at det klassiske rugbrød måske har brug for en mindre revolution, der kan imødekomme ”rugbrød er kedeligt” barriererne.

Frokosten for børn og unge er naturligvis blot et måltid ud af flere i løbet af dagen med potentiale for at få fuldkorn. Men kigger vi på morgenmaden, så springer 29 % af pigerne og 21 % af drengene i Skolebørnsundersøgelsen morgenmaden over mindst tre hverdage om ugen og får dermed heller ikke fuldkorn til morgenmad fra fx havregryn (16). Hvis en stor del af børn og unge ikke får fuldkorn til morgenmaden, og de ovenikøbet i fremtiden vil få mindre fuldkorn fra rugbrød til frokost, ser vi en fare for, at lavt indtag af fuldkorn kan blive en større udfordring for folkesundheden, end det er allerede.

3,5 ud af 5 madpakker indeholder rugbrød