Kernetal 2024

Danskernes rangering af fødevarers sundhed

Rugbrødet har en særlig plads i hjertet af den danske mad­kultur, og 80 % af danskerne anser også rugbrød som sundt ifølge KERNEDATA. Ud fra en række udvalgte fødevarer placerer danskerne kun gulerødder sundere end rugbrød.

Gulerod
93 %
Rugbrød
80 %
Banan
65 %
Skæreost
27 %
Hakket oksekød
21 %
Skinkepålæg
13 %
Pasta
12 %
Cornflakes
8 %
Hvedebrød / pizza
3 %

Danskernes positive syn på rugbrød

Det er opmuntrende at se i KERNEDATA, at rugbrødet er populært blandt unge som ældre voksne. Således ser vi, at de ældre generationer spiser rugbrød oftest, men også hele 55 % af de 18-24-årige spiser rugbrød hver dag mod blot 25 % af de 16-17-årige. Rugbrødet ser altså ud til i en vis grad at vende tilbage til den daglige kost, når voksenlivet starter. Ikke desto mindre ser vi et langsomt vigende indtag gennem generationerne, som alt andet lige også vil have negativ indflydelse på fuldkornsindtaget.

Med denne tendens ser vi en stor opgave i at løfte relevansen af det gode danske rugbrød i danske børn og unges kost og dermed værne om en af de vigtigste kilder til fuldkorn. På den positive side har rugbrødet god medvind på cykelstien i form af stærke drivers. Således viser KERNEDATA, at en meget stor del af danskerne mener, at rugbrød mætter godt, smager godt og er en kilde til nydelse.

Hvorfor spiser danskerne rugbrød

Mætter
88%
Smager godt
80%
Nydelse
80%
Fordi det er nemt
45%
Vane
30%
Fordi det er økonomisk overkommeligt
25%