Rugbrødet har en særlig plads i hjertet af den danske madkultur, og 80 % af danskerne anser også rugbrød som sundt ifølge KERNEDATA. Ud fra en række udvalgte fødevarer placerer danskerne kun gulerødder sundere end rugbrød.
Det er opmuntrende at se i KERNEDATA, at rugbrødet er populært blandt unge som ældre voksne. Således ser vi, at de ældre generationer spiser rugbrød oftest, men også hele 55 % af de 18-24-årige spiser rugbrød hver dag mod blot 25 % af de 16-17-årige. Rugbrødet ser altså ud til i en vis grad at vende tilbage til den daglige kost, når voksenlivet starter. Ikke desto mindre ser vi et langsomt vigende indtag gennem generationerne, som alt andet lige også vil have negativ indflydelse på fuldkornsindtaget.
Med denne tendens ser vi en stor opgave i at løfte relevansen af det gode danske rugbrød i danske børn og unges kost og dermed værne om en af de vigtigste kilder til fuldkorn. På den positive side har rugbrødet god medvind på cykelstien i form af stærke drivers. Således viser KERNEDATA, at en meget stor del af danskerne mener, at rugbrød mætter godt, smager godt og er en kilde til nydelse.