Vi ved, at rugbrød altid har været og stadig er en helt central kilde til fuldkorn for de yngre generationer, og ifølge KERNEDATA spiser børn og unge i gennemsnit 6,1 skiver rugbrød om ugen, hvilket beriger dem med vigtigt fuldkorn til et niveau tæt på brødanbefalingerne fra kostrådene. Men hvor sigende er dette gennemsnit?
Vi spurgte forældre om rugbrødets rolle i deres børns kost, og svarene i KERNEDATA var ikke, hvad vi håbede. Især ikke hos teenagerne. 17 % af de 13-17-årige spiser kun rugbrød én gang om måneden eller sjældnere. Selvom vi vidste, at forbruget blandt børn og unge er udfordret, er det markant, hvor hurtigt det går ned ad bakke fra indskoling mod udskoling, og selvom det generelle fald i rugbrødsforbrug i sig selv ikke direkte kan overføres til et faldende indtag af fuldkorn, er vi bekymrede over udviklingen. Hvordan sikrer vi, at det vigtige fuldkorn ikke erstattes med tomme kalorier fra eksempelvis kopnudler og energidrik?
Vi ser et behov for nye løsninger i form af flere sunde og velsmagende fødevarer samt endnu mere information og vejledning, der inspirerer børn og unge til at spise bedre.