Vi spurgte danskerne, hvordan de selv ser deres kost. 59 % mener, at deres kost er meget eller overvejende sund. Det er måske ikke så overraskende, at vi overvurderer os selv. Men forskellen i, hvordan vi ser på vores kost, og hvordan den reelt er, er milevidt fra hinanden. Ifølge Sundhedsstyrelsen havde kun 12,1 % af danskerne et sundt kostmønster i 2023, mens 18,6 % havde et usundt. Disse tal står i kontrast til 2013, hvor henholdsvis 20,9 % af danskerne havde et sundt og 13,9 % af danskerne et usundt kostmønster (8)*.
Fødevarestyrelsen anbefaler i de officielle kostråd at spise varieret. En del af den variation handler om fuldkorn, hvor det lyder, at voksne bør indtage 90g fuldkorn eller mere dagligt. Det svarer til en portion havregryn, en skive fuldkornsrugbrød og en lille portion fuldkornspasta om dagen. For børn mellem 2 og 10 år anbefaler man 40-70g. Fuldkorn er korn, der indeholder alle kornets dele – både kim og skaldele.
Udover at mætte kan fuldkorn nemlig også forebygge hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse kræftformer – og så bidrager det med vitaminer, mineraler, kostfibre og proteiner til kosten (9). En undersøgelse blandt 3.-4. klasser har vist, at børn med mere fuldkorn i kosten ganske enkelt er sundere (10).
86 % af danskerne angiver rugbrød som en kilde til fuldkorn (11), hvilket også stemmer overens med virkeligheden. Rugbrød er derfor en vigtig del af danskernes sunde kost.
59%
Mener selv, at deres kost er meget eller overvejende sund**
vs.
12%
af danskerne har reelt et sundt kostmønster*
*Baseret på en kostscore, hvor sund kost er højt indtag af frugt, grønt og fisk samt lavt indtag af mættet fedt.
**KERNEDATA.