Kernetal 2024

De største risikofaktorer for danskernes sundhed i kosten (7)

Lavt indtag af fuldkorn

Højt indtag af forarbejdet kød

Højt indtag af rødt kød

højt indtag af natrium

Lavt indtag af frugt

Lavt indtag af grøntsager

Lavt indtag af bælgfrugter

*DALY (Disability-Adjusted Life Year) måler det samlede tab af sunde leveår pr. 100.000 personer på grund af for tidlig død og sygdom relateret til den pågældende risikofaktor.

Det forkerte brændstof?

En ting er usunde fødevarer og det forkerte brændstof til vores kroppe. En anden er, hvordan en sund kost skal se ud. En del af de officielle kostråd bygger på, at fuldkorn er en vigtig del af en sund kost (6), og brød er en væsentlig kilde til netop det. Et internationalt studie peger på at udover ryg­ning, er den største risikofaktor ift. danskernes sundhed vores kost. Går vi ned i detaljerne inden for kost-kategorien, så er lavt indtag af fuldkorn faktisk den største risikofaktor for danskernes sundhed efterfulgt af højt indtag af forarbejdet kød (7).